Żurawinone muffiny


żurawinowe muffinyŻurawina wcale nie jest tym, za co można ją uważać. Jeśli znasz ten owoc jedynie z wersji suszonej lub pakowanej do słoików i traktowanej jako dodatek do przeróżnych dań, możesz mieć całkiem błędne zdanie o smaku tej jagody.żurawinowe muffiny

 

Owoce żurawiny są wielkości dużych borówek, mają w środku małe pestki, ich skórka jest czerwona, ale środek biały. Są dość twarde, i w smaku a także w konsystencji przypominają jabłko. No i najważniejsze – surowa żurawina jest bardzo kwaśna z lekko gorzkawym posmakiem. To pewnie dlatego spożywamy ją głównie wysoko przetworzoną. Warto jednak spróbować użyć ją bez żadnych dodatków do deseru. Polecam jako kwaśny kontrast do słodkich muffinów. Połączenie okazało się rewelacyjne!

żurawinowe muffiny

Przepis:

1,5 szklanki mąki
0,5 -3/4 szklanki cukru
szczypta cynamonu
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g żurawiny

W misce wymieszaj suche składniki. Do szklanki wlej olej, dodaj jajko i dopełnij sokiem pomarańczowym. Lekko wymieszaj i dodaj do suchych składników. Mieszaj bardzo krótko, na tyle aby połączyć składniki, w cieście powinny pozostać grudki. Dodaj 250 g żurawiny. Nakładaj do 9 foremek, wierzch posyp odrobiną cukru. Utworzy to pyszną, chrupiącą skorupkę. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.