Truskawkowe cupcakes


strawberry_cupcakesSpieszcie się póki są! Bo jeśli nie zjecie ich wystarczająco dużo w sezonie, będziecie za nimi tęsknić!strawberry_cupcakesKierując się tą zasadą zrobiłam babeczki podwójnie truskawkowe – z owocami w środku i na wierzchu.strawberry_cupcakesCupcakes najpiękniej wyglądają rozkrojone, kiedy widać w nich truskawkowe serce <3strawberry_cupcakes

Przepis (na 6 dużych sztuk):
90 g miękkiego masła
90 g cukru
2 łyżki mleka
200 g mąki
pół łyżeczki sody u proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml śmietany 18%
50 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej i przestudzonej)

1 małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

9 ładnych truskawek

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj dokładnie w misce. Najlepiej jakby każdy ze składników był temperatury pokojowej. Przełóż do 6 foremek na muffinki (ja użyłam większych, kupionych w Marks&Spencer). Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie wyjmij z metalowej foremki i wystudź.
W wystudzonych babeczkach wycinaj nożem dziurkę wielkości truskawki, po czy umieść w niej owoc.
Krem: porządnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj cukier. Delikatnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym i przełóż do rękawa cukierniczego.

Nakładaj krem na nadziane truskawkami babeczki, na wierzchu połóż połówkę truskawki.