Tartaletki z miodem, orzechami, serem rocotta i figą


tarta_z_figami_i_serem_rocottaNo trochę tych składników jest… ale wbrew pozorom nie jest do deser skomplikowany. Jest natomiast bardzo wyrafinowany i smakuje jesienią.

tarta_z_figami_i_serem_rocotta

Miód, orzechy i (niedrogie w tym momencie) figi. Jeśli masz ochotę na ten deser to teraz albo nigdy :)

tarta_z_figami_i_serem_rocotta

Przepis jest na 4 porcje, ale oczywiście można podwoić ilość składników i upiec 8 sztuk lub jedną dużą tartę.

tarta_z_figami_i_serem_rocotta

tarta_z_figami_i_serem_rocotta

tarta_z_figami_i_serem_rocotta

Przepis:

1/4 porcji ciasta kruchego
100 g orzechów w miodzie
250 g serka ricotta
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 figi

Spody: ciasto kruche rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i wyłóż nim 4 foremki tartaletkowe. Nakłuj ciasto widelcem i piecz ok 7 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Nadzienie: wjmij serek ricotta z zalewy, włóż go do miski i zmieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem i wanilią.
Na wystudzone kruche spody nałóż łyżkę orzechów z miodem. Na wierzch nałóż po 2 łyżki kremu z serka i wygładź wierzchem łyżki. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Kiedy ciastka wystygną udekoruj je przekrojonymi na połowy lub ćwiartki figami. Jeśli chcesz zaszaleć, tak jak ja, polej całość łyżeczką płynnego miodu.