Tarta ptysiowa


tarta_ptysiowa

To był pomysł szalony, ale jakże trafny! Moja tarta ptysiowa owszem – składa się z wielu składników i jej wykonanie zajmuje trochę czasu, ale wierzcie mi – warto!

tarta_ptysiowa

A co w środku? Na samym dole kruchy spód. Następnie cieniutka warstwa karmelu. Potem plasterki banana. Na to krem waniliowy. Na górze małe okrągłe ptysie. A w ptysiach krem kawowy. Uff, koniec wyliczanki.

tarta_ptysiowa

W tej tarcie dużo się dzieje, ale uwierzcie mi, że każdy ze smaków łączy się z kolejnym i poprzednim dając fantastyczny efekt. Deser do koniecznego powtórzenia!

Przepis:

Kruchy spód z połowy  tego przepisu
2 banany
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Krem waniliowy:
375 ml mleka
30 g mąki
4 żółtka
70 g cukru
2 łyżki esencji waniliowej

Z podanych wyżej składników przygotuj krem według tego przepisu.

Ptysie:
50 g masła
120 ml wody
75 g mąki
2 jajka
łyżeczka cukru
szczypta soli

Zagotuj w małym garnku wodę z cukrem, solą i masłem. Kiedy masło się roztopi a całość zagotuje, zdejmij garnek z palnika i wsyp do niego mąkę, po czym szybko połącz składniki. Postaw garnek z powrotem na palnik i mieszaj ciasto ok 3 minut na niewielkim ogniu. Na tym etapie ciasto powinno być jednolite i z łatwością odchodzić od ścianek garnka. Przełóż ciasto do miski i zacznij ubijać je mikserem. Dodaj jedno jajko, zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj kolejne jajko, zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na pergamin kulki wielkości orzecha włoskiego. Piecz je ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe kulki ptysiowe ostudź.

Karmel:
50 g masła
100 g cukru
100 g śmietanki kremówki
lub kilka łyżek gotowego kajmaku :)

W jednym garnuszku zagotuj śmietankę, odstaw. W drugim małym garnku delikatnie rozpuść cukier na karmel. Powinno to potrwać ok 5 minut na średnim ogniu. Uważaj, aby nie spalić cukru! Kiedy cukier nabierze koloru bursztynowego, dolej do niego ostrożnie podgrzaną śmietankę. Masa zabulgocze, nie przestrasz się :) Dodaj masło, zamieszaj i chwilę podgotuj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Kruchy spód posmakuj karmelem. Banany pokrój w plasterki i rozłóż na karmelu. Połowę kremu waniliowego rozłóż na bananach i rozsmaruj starannie. Drugą połowę kremu połącz z kawą rozpuszczoną w odrobinie wody. Przy pomocy szprycy ze szpiczastą końcówką nadziewaj ptysie i układaj na tarcie, jeden przy drugim. Na koniec tartę możesz oprószyć cukrem pudrem.

 




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.