Tarta malinowa


tarta_malinowa

tarta_malinowa

tarta_malinowa

Przepis:

pół porcji ciasta kruchego
opakowanie malin
15 g mąki
15 g skrobii ziemniaczanej
350 ml mleka
4 żółtka
2 łyżki masła
łyżka esencji waniliowej

Ciasto: cienko rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę średnicy 22 cm. Widelcem zrób kilka nakłuć, aby mogło nimi uchodzić powietrze. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudź.
Krem: w niewielkim garnku zagotuj 3/4 mleka z cukrem. W misce połącz trzepaczką żółtka, obie mąki i 1/4 mleka. Kiedy mleko w garnku się zagotuje przelej je cienką strużką do miski, nieustannie mieszając. Następnie przelej całość jeszcze raz do garnka i energicznie mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie mieć konsystencję budyniu. Przelej krem do zimnej miski. Kiedy lekko przestygnie dodaj masło, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Kruchy spód posmaruj równomiernie kremem, poukładaj na wierzchu truskawki. Można posypać tartą czekoladą.