Tarta crème brûlée


Kolejne wcielenie ulubionego deseru – waniliowy krem zamiast zapieczony w ceramicznych miseczkach, podany na kruchym spodzie tarty.

tarta_creme_brulee

Idealne rozwiązanie dla każdego, kto wydłubując resztki deseru z miseczki żałuje, iż nie jest ona jadalna.

tarta_creme_brulee

Tartę crème brûlée najlepiej wykonać co najmniej 4 godziny przed podaniem, aby zdążyła się odpowiednio schłodzić. Jeśli nie zamierzasz zjeść (samemu czy nie… nie oceniam ;) całej tarty na raz, to najlepiej karmelizuj każdy kawałek osobno. Wtedy będziesz mieć pewność, że skorupka będzie chrupiąca i nie zamieni się w słodki syrop.

tarta_creme_brulee

Przepis: (na foremkę 20-22 cm)

połowa porcji tego ciasta kruchego
250 ml śmietanki 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka esencji waniliowej

Kruche ciasto rozwałkuj, wyłóż na foremkę i piecz 10-12 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Wystudź spód.

Zagotuj śmietanę z cukrem. Włóż żółtka do miseczki. Kiedy śmietana się zagotuje zalej nią powoli żółtka cały czas mieszając. Następnie przelej całość z powrotem do garnka i trzymaj na małym ogniu ok 10 minut – aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Na koniec dodaj wanilię i przelej masę na wystudzony kruchy spód. Piecz całość ok 15 minut w 160 stopniach.
Kiedy tarta ostygnie posyp ją cienko cukrem i karmelizuj przy pomocy palnika.

 




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.