Pancakes z czerwonymi owocami


pancakes_z_owocami

Wiem. Wiem, że do sezonu malinowo-wiśniowo-owocowego jeszcze daleko. Nie oznacza to jednak, że w deszczowy marcowy dzień nie moglibyśmy poczuć namiastki lata. A wszystko to dzięki mrożonym owocom. Maliny, wiśnie, truskawki, żurawina… Wszystko na wyciągnięcie sklepowego koszyka.

pancakes_z_owocami

pancakes_z_owocami

Pancakes wyszły pyszne – ciasto lekkie acz sycące, owoce kwaskowate o doskonałej konsystencji. Były tak smaczne, że kiedy mój luby ich spróbował, zaczął nucić ten kawałek. Więcej dowodów mi nie potrzeba :)

pancakes_z_owocami

Przepis:
260 g mąki
300 ml mleka
50 ml oleju
2 jajka
2 łyżki cukru
4 g suszonych drożdży
szczypta soli

Mrożone owoce według uznania (ja użyłam garści malin i żurawin i pół paczki wiśni)
2 łyżki cukru.
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej.

Pancakes: w dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie lekko podgrzej mleko, aby było letnie. Do jajek dolej mleko z olejem, Dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw na jakieś 20 minut aby drożdże pokazały co potrafią.
Sos owocowy: wrzuć owoce do małego garnka i ustaw na średnim ogniu aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Dodaj cukier, chwilę gotuj. Odlew do małej miseczki trochę soku z owoców i zmieszaj z łyżeczką skrobii ziemniaczanej. Następnie rozprowadź skrobię w owocach aby lekko je zagęścić i zżelować, odstaw do ostudzenia.

Smaż pancakes na rozgrzanej patelni aż zaczną pojawiać się na nich pęcherzyki powietrza. Wtedy przeżuć na druga stronę i smaż jeszcze momencik. Gotowe naleśniki ułóż w stosik, polej miodem i owocami.