Orzechowe cupcakes z kajmakiem


orzechowe_cupcakesWięcej dodatków już by się tu naprawdę nie zmieściło ;) Jest to rodzaj przepisu na takie dni, kiedy nie wystarczy nam „po prostu orzechowy cupcake”. Ten naładowany jest więc czekoladowymi kulkami, kajmakiem w środku i na wierzchu i różnymi rodzajami orzechów.

orzechowe_cupcakes

Przepis:

125 g miękkiego masła
125 g mąki
90 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej

250 g serka śmietankowego
puszka kajmaku
garść siekanych orzechów
orzechy do dekoracji

Ciasto: masło utrzyj z cukrem, dodajemy mąkę, jajka, mleko, wanilię i miksuj wszystko ok 3 minut. Przełóż masę do 12 papierowych foremek i piecz 15 w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wyjmij babeczki z foremki i pozwól im ostygnąć. Następnie ostrym nożem wydrąż dziurkę w każdej babeczce i napełnij ją łyżeczką kajmaku.
Krem: serek rozmiksuj na jednolitą masę i dodaj do niego 3 kopiaste łyżki kajmaku. Następnie dodaj siekane orzechy. Połącz wszystko i przy pomocy rękawa cukierniczego i nakładaj krem na babeczki

Na sam koniec podgrzej w mikrofalówce lub małym garnku odrobinę kajmaku, aż zrobi się płynny. Udekoruj babeczki orzechami i polej kajmakowym sosem.