Mus czekoladowy z kawowymi makaronikami


kawowe_makaroniki

Ilość elementów, z których składa się ten deser może lekko onieśmielić. Jednak kiedy się nad tym zastanowimy, przepis nie jest wcale tak skomplikowany. W wersji minimum można zrezygnować z glazury i makaroników. Mus sam w sobie jest kremowy, lekki i cudownie czekoladowy. Polecam ten przepis na wszelkiego rodzaju spody, również kruche.

mus czekoladowy

Jeśli jednak zdecydujesz się na wersję maksimum, z pewnością odbiorcy tego tortu spojrzą na Ciebie w zupełnie nowym świetle.

Przepis:

Biszkopt migdałowy:
100 g mielonych migdałów
6 białek
80 g cukru pudru
20 g kakao

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suche składniki wymieszaj razem i delikatnie połącz z białkami. Przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Mus czekoladowy:

250 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
50 ml likieru Bailey’s
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 jajka
100 g cukru
łyżka kawy rozpuszczalnej

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z łyżką cukru, w międzyczasie w garnku zagotuj mleko z kawą. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody i rozpuść (20 sekund w mikrofalówce). Kiedy mleko się zagotuje zalej nim żółtka, przełóż z powrotem do garnka i na maleńkim ogniu podgrzewaj aż zacznie gęstnieć (nie można zagotować!). Zdejmij garnek z ognia, dodaj do mleka żelatynę, wymieszaj energicznie aby rozprowadziła się dokładnie. Następnie dodaj czekoladę podzieloną na cząstki i mieszaj aż czekolada się roztopi, dodaj likier. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij w jednej misce śmietankę, w drugiej białka z cukrem na dość sztywną pianę. Połącz masę czekoladową ze śmietaną, następnie z białkami. Masa powinna być puszysta i dokładnie wymieszana (nie jest to proste, ale da się :). Masę wylej na biszkopt do tortownicy i wstaw na 2-4 godziny do lokówki.

Czekoladowa glazura:

70 ml wody
70 ml śmietanki
łyżeczka żelatyny
40 g gorzkiej czekolady

Żelatynę zalej łyżką wody, kiedy napęcznieje rozpuść ją (20 sekund w mikrofalówce). W międzyczasie rozpuść czekoladę z wodą i śmietanką w garnku. Połącz gorący płyn z żelatyną. Kiedy ostygnie i zacznie tężeć wylej na powierzchnię czekoladowego musu.

Kawowe makaroniki:

60 g mielonych migdałów
łyżka kawy rozpuszczalnej
2 małe białka
110 g cukru pudru
łyżeczka cukru kryształu

Zmieszaj cukier puder z mielonymi migdałami i kawą. Ubij białka z cukrem kryształem na średniej sztywności pianę. Połącz białka z suchymi składnikami. Masa powinna być jednolita błyszcząca i nie być ani zbyt gęsta ani zbyt płynna. Jest gotowa wtedy gdy wyciśnięte z rękawa cukierniczego kółeczko nie rozleje się za bardzo, ale nie pozostanie na nim wierzchołek. Wymaga to trochę doświadczenia i wprawy, ale da się to opanować. Wyciśnij z rękawa makaroniki wybranej wielkości i pozostaw je na blasze aby przeschły (ok 20 minut). Następnie piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 150 stopni.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.