Malinowe makaroniki


malinowe makaroniki

Nie ma co ukrywać, maliny to owoc idealny. Nie potrzeba im żadnych dodatków ani zabiegów upiększających. Nie wymagają nawet odrywania szypułek, tak jak truskawki. Maliny dodane do deseru takiego jak te malinowe makaroniki wyglądają jak biżuteria i dodają orzeźwiającego smaku.
malinowe makaroniki

malinowe makaroniki

Przepis:

makaroniki:
200 g cukru pudru
120 g mączki migdałowej
łyżka cukru kryształu
3 białka o temperaturze pokojowej
torebka malinowej herbaty

krem:
tabliczka białej czekolady
150 ml śmietanki kremówki
maliny

Aby przygotować makaroniki zmieszaj cukier puder z mielonymi migdałami i zawartością torebki herbaty malinowej. Ubij białka z cukrem kryształem na średniej sztywności pianę. Połącz białka z suchymi składnikami. Masa powinna być jednolita błyszcząca i nie być ani zbyt gęsta ani zbyt płynna. Jest gotowa wtedy gdy wyciśnięte z rękawa cukierniczego kółeczko nie rozleje się za bardzo, ale nie pozostanie na nim wierzchołek. Wymaga to trochę doświadczenia i wprawy, ale da się to opanować. Wyciśnij z rękawa makaroniki wybranej wielkości i pozostaw je na blasze aby przeschły (ok 20 minut). Następnie piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 150 stopni.
Do zrobienia kremu wystarczy roztopić białą czekoladę ze śmietanką i poczekać aż zacznie tężeć. Przełóż makaroniki kremem i układaj dookoła maliny. I gotowe!