Makaroniki z czerwoną porzeczką


red_curratn_macarons

Kto by pomyślał, że czekolada pasuje do czerwonej porzeczki? Na pewno nie ja. Zawsze unikałam tego połączenia, piekąc moją ulubioną tartę porzeczkową z waniliowym kremem (pyszna, btw!).

red_curratn_macarons

Aż tu pewnego razu postanowiłam zaryzykować. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Kakao z makaroników, kwaśne porzeczkowe perełki i delikatny krem z kwaśnej śmietanki… mmmm.

red_curratn_macarons

Dodatkowo nie mogę napatrzeć się na cudowną czerwień idealnych, okrągłych porzeczkowych owoców. Wyglądają zupełnie jak koraliki lub drogocenne rubiny, dzięki czemu deser nabiera wyjątkowego, szlachetnego charakteru.

red_curratn_macarons

Przepis:

120 g mączki migdałowej
200 g cukru pudru
90 g białek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
małe opakowanie czerwonej porzeczki
kwaśna śmietanka 30 % (np. firmy Obory)

W misce ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier. Przestań ubijać, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna. W drugiej misce wymieszaj razem migdały, kakao oraz cukier i wsyp na białka. Połącz białka z produktami sypkimi, mieszając aż masa będzie jednolita, lśniąca i będzie spływać wstążką z łyżki (nie może być ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka). Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia kółeczka o średnicy ok 4 cm. Pozostaw makaroniki na blacie do przeschnięcia, tak aby po dotknięciu ich palcem nie pozostał na nim ślad. Powstanie skórki na makaroniku czasami trwa 20 minut, czasami nawet godzinę – wszystko zależy od warunków atmosferycznych :)

Nagrzej piekarnik do 130 stopni i piecz makaroniki 15-18 minut. W międzyczasie ubij śmietankę z odrobiną cukru pudru. Upieczone i ostudzone makaroniki podziel na dwie części – jedna część będzie spodem a druga górą. Na spód nałóż dużą łyżeczkę kremu, na sam środek ciastka. Następnie cierpliwie układaj dookoła porzeczki i przykryj wierzchnim makaronikiem.