Magdalenki z makiem i cytryną


magdalenki_cytrynoweMagdalenki są udane wtedy, kiedy po upieczeniu są lekkie i wilgotne. Jeśli wyjdą Ci twarde i suche – coś poszło nie tak. Być może były zbyt długo pieczone, lub ciasto nie zostało wymieszane delikatne i uleciały pęcherzyki powietrza.

magdalenki_cytrynoweTe ciasteczka najlepiej smakują jedzone niemal od razu po upieczeniu, kiedy są najświeższe. Najlepiej pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. No i oczywiście stanowią wspaniały pomysł na wyjątkowe, słodkie śniadanie :)

magdalenki_cytrynowe

magdalenki_cytrynowe

Przepis:

150 g mąki
2 jajka
70 g cukru
70 g roztopionego masła
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka maku
1 łyżeczka esencji waniliowej

Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną i sztywną masę. Dodawaj małymi porcjami masło na przemian z przesianą mąką. Po każdym razie bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia składników. w magdalenkach najważniejsze są pęcherzyki powietrza, które powstają podczas ubijania jajek z cukrem. Postaraj się nie utracić tych pęcherzyków :) Przygotuj foremki do magdalenek smarując je niewielką ilością miękkiego masła. Do każdej foremki nałóż łyżkę ciasta i piecz 14 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Porcja na 14 magdalenek.