Lody waniliowe w wafelku


lody waniliowe w wafelku

Czy domowej roboty lody i wafelki wymagają czasu? Tak. Czy wymagają sprzętu używanego raz do roku, resztę czasu zbierającego kurz? Tak. Czy więc warto bawić się w ich samodzielne przygotowywanie?

lody waniliowe w wafelkuZdecydowanie tak!

lody waniliowe w wafelkuPowód? Nie tylko jedyny w swoim rodzaju smak, który można dopasować do indywidualnych upodobań, ale przede wszystkim niesamowita duma, kiedy do listy swoich umiejętności możesz dopisać domową produkcję lodów. Od wafelka, po doskonale uformowaną kulkę!

lody waniliowe w wafelkuPrzepis:
500 ml mleka
6 żółtek
laska wanilii
150 g cukru
100 ml śmietany kremówki

150 g mąki
2 łyżki masła
1 białko
100 g cukru

Lody:Przetnij laskę wanilii wzdłuż, wyciągnij nasionka i wrzuć do garnka razem z mlekiem i 50 gr cukru -zagotuj. W misce połącz żółtka z pozostałymi 50 g cukru. Kiedy mleko się zagotuje wlej je cienką stróżką do żółtek nieustannie mieszając. Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na malutkim ogniu ok 10 min aż zacznie gęstnieć. Odstaw krem do całkowitego wystygnięcia – na całą noc w lodówce. Wystudzony krem przelej do przygotowanej wcześniej maszynki do lodów i postępuj według zaleceń producenta. W międzyczasie dolej do kremu śmietankę. Gotowe lody przełóż na krótko do zamrażalnika.
Wafelki: Ubij białko z cukrem, następnie dodaj mąkę i roztopione masło. Mieszaj delikatnie, aby masa była puszysta. Następnie wlej 1-2 łyżki ciasta na rozgrzane, specjalne żelazko do wafli. Piecz parę minut, aby wafel był rumiany lecz nie nadto kruchy. Gorący wafelek wyjmuj z maszyny i formuj z niego rożek na specjalnej kształtce. Należy zrobić to szybko, bowiem tylko gorący wafel jest elastyczny. Kiedy wystygnie będzie już twardy i uformowany.

Lodów nie należy trzymać zbyt długo w zamrażalniku, aby miały kremową konsystencję. Polecam podawać je w wafelkach do paru godzin po zrobieniu.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.