Lody czekoladowe


domowe_lody_czekoladoweNie czekaj z lodami na ciepłe letnie dni (możesz się nie doczekać!). Weź sprawy w swoje ręce i w pierwsze dni lata poczuj się jak na wakacjach za sprawą własnoręcznie wykonanych lodów.

domowe_lody_czekoladowe

Ten przepis na czekoladowe lody daje gęste, aksamitne i intensywne w smaku lodowe cudo. Polecam posypać pokruszoną czekoladą lub posiekanym, ulubionym batonikiem – jeśli masz odwagę :)

domowe_lody_czekoladowe

Przepis:

100 g czekolady
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
3 żółtka
8 łyżek cukru
50 ml ajerkoniaku

Żółtka z cukrem ubij na kogel mogel. W międzyczasie zagotuj w niewielkim garnku mleko ze śmietaną. Kiedy płyn zacznie wrzeć, przelej go cienką strużką do miski z żółtkami energicznie mieszając. Następnie przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym gazie cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wrzuć do garnka posiekaną na małe kawałeczki czekoladę i ajerkoniak. Mieszaj aż do połączenia się składników i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Masę najlepiej włóż do lodówki aby była naprawdę zimna. Następnie przy pomocy maszyny do lodów ubijaj masę ok. 20 minut. Konsystencja lodów powinna być dość zwarta. Można jeść od razu lub włożyć do plastikowego pojemnika a następnie do zamrażalnika.