Kruche ciastka z malinami


ciastka_malinowe

Kruche ciasto i maliny to para doskonała. Do tego trochę bitej śmietany, cukier puder… i nie trzeba nic więcej.

ciastka_malinowe

Ten deser powstał z reszty kruchego ciasta, które przygotowywałam na tartę malinową. Są bardzo proste w przygotowaniu, a dają wspaniały efekt zarówno w smaku jak i w wyglądzie!

ciastka_malinowe

Bazowałam tutaj na moim ulubionym przepisie na kruche ciasto, które można zrobić błyskawicznie i zawsze się udaje.

ciastka_malinowe

Przepis:

pół porcji kruchego ciasta
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru + do dekoracji
opakowanie malin

Zimne ciasto wałkuj i przy pomocy szklanki wykrawaj z niego koła. Każde kółeczko nakłuj widelcem, połóż na blaszce i piecz ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W wysokim naczyniu ubij na sztywno zimną śmietankę, następnie posłodź ją do smaku.
Podziel krążki z ciasta kruchego na pół – część będzie spodem a część górą. Na spody nałóż sporą łyżkę śmietany – na sam środek. Poustawiaj maliny dookoła, delikatnie przyklejając do kremu. Następnie zamknij ciastko kruchym wieczkiem i całość oprósz cukrem pudrem.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.