Deser z karmelem, czekoladą i orzechami


Karmel, czekolada, orzechy… Każde z osobna jest wspaniałe, a kiedy połączy się je razem… Niewiele jest w stanie pokonać tę kombinacje smakową!

deser czekoladowy

deser czekoladowy orzechowy karmelowy

Nie ukrywam, że ten deser należy do pracochłonnych, jednak efekt jest zdecydowanie wart wysiłku. Polecam przygotować coś takiego na specjalną okazję, ja podam go w walentynki :)

deser czekoladowy
deser czekoladowy

Przepis:

Ciasto:
35 g mielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 białko
2 łyżki cukru
Chrupiąca warstwa czekoladowa:
garść siekanych orzechów laskowych
50 g mlecznej czekolady
45 ml śmietany kremówki
2 pokruszone wafelki typu Gawotki
Karmel:
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
60 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
szczypta soli
Mus czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
125 ml śmietany kremówki
1 białko
2 łyżki cukru
płaska łyżeczka żelatyny
Mus karmelowy:
połowa karmelu przygotowanego wcześniej
płaska łyżeczka żelatyny
125 ml śmietanki kremówki

Ciasto: Aby przygotować ciasto wyłóż papierem do pieczenia foremkę keksówkę. Ubij białka z cukrem na sztywna pianę, dodaj migdały i kakao, wymieszaj, przełóż do foremki i piecz 10-15 minut  w piecu rozgrzanym do 175 stopni.
Chrupiąca warstwa czekoladowa: Roztop czekoladę ze śmietaną, wymieszaj dokładnie z orzechami i wafelkami. Rozsmaruj równo na cieście i wstaw do lodówki.
Karmel: Do garnka wsyp cukier i wlej wodę, wymieszaj i podgrzewaj ok 5 minut aż powstanie karmel. Jego kolor powinien być bursztynowy. W międzyczasie podgrzej śmietankę, przelej ja razem z masłem do garnka z karmelem. Ważne aby w tym momencie śmietana była ciepła, inaczej karmel się zbryli. Gotuj chwilę, następnie ostudź ok godziny.
Mus karmelowy: Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut. Podgrzewaj w mikrofalówce 20 sekund na najwyższą moc aż się rozpuści. Połącz z połową karmelu, następnie wymieszaj go delikatnie z ubitą śmietaną. Wyłóż do foremki wyrównując wierzch łopatką.
Mus czekoladowy: Rozpuść czekoladę z mlekiem. Żelatynę zalej w małej miseczce 2 łyżkami wody i odstaw na 5 minut. Podgrzewaj w mikrofalówce 20 sekund na najwyższą moc aż się rozpuści. Połącz żelatynę w czekoladą, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Ubij na sztywną pianę 1 białko z cukrem, w drugiej misce ubij śmietankę. Połącz delikatnie czekoladę ze śmietaną, następnie z białkiem. Wylej masę do foremki i wstaw do lodówki.

Całość powinna być dobrze schłodzona, najlepiej wyjąć deser z foremki dopiero na drugi dzień. Aby uzyskać 4 porcje należy najpierw obkroić brzegi deseru, następnie pokroić wzdłuż i w poprzek. Ja podałam deser z odrobiną czekoladowego ganache i makaronikiem czekoladowym przełożonym pozostałą porcją karmelu.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.