Deser czekoladowy z truskawkami


Już tu są! Słodkie, pachnące, prawdziwe, nasze! Truskawki…

truskawki
Nie są może tak okazałe jak hiszpańskie, wczesnowiosenne mutanty, ale nie w okazałości leżą ich zalety. Do wad należy przypisać krótką żywotność. Truskawki najlepiej przerobić tego samego dnia, kiedy je kupujemy.

truskawki

Ten deser jest efektowny, a zarazem bardzo łatwy. Najlepiej nie piec do niego specjalnie ciasta, lecz wykorzystać skrawki ciasta czekoladowego po np. pieczeniu tortu. Ja zawsze odkrawam wierzch tortowych blatów, mrożę i kiedy nadchodzi odpowiednia okazja czekoladowe okruchy są pod ręką!

truskawki

truskawki

Przepis:

ciasto:
60 g mąki
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli, proszku do pieczenia i sody
1 jajko
4 łyżki cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki
250 g pokrojonych truskawek
kilka łyżeczek dżemu truskawkowego

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wymieszaj dokładnie razem, przełóż do niewielkich rozmiarów foremki do pieczenia (kształt nie ma znaczenia) i piecz ok 25 minut w piecu nagrzanym do 260 stopni. Kiedy ciasto ostygnie rozkrusz je palcami i przełóż odpowiednią ilość okruchów na dno 4 małych miseczek lub słoiczków.
Krem: śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj tak długo aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw na godzinę do przestygnięcia.
Na warstwie ciasta w miseczkach włóż po łyżeczce dżemu, następnie krem czekoladowy i na sam koniec pokrojone truskawki.

Kategorie