Cynamonowe pączki


cynamonowe pączkiTriumfalny powrót pieczonych pączków! Tym razem tłusty czwartek uświetni wersja cynamonowa. W tym przepisie jest coś, co idealnie pasuje mi nie tylko do święta pączka, ale także do zimowej mroźnej aury.

cynamonowe pączki

Zamiast lukru pączki posypane są cynamonowym cukrem, który zapewnia nie tylko przyjemny smak, ale także miłe chrupanie. Nie ma nic lepszego na zimowy podwieczorek!

cynamonowe pączki

Przepis:

1 jajko
niepełna łyżeczka sody
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
125 g mąki
szczypta soli
łyżka oleju
kubeczek jogurtu (150 g)

3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki stopionego masła

W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre. Następnie zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Przełóż je do szprycy i wyciskaj do połowy wysokości foremki na donuty. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzone pączki posmaruj odrobiną masła i maczaj w mieszance cukru z cynamonem.

 

Kategorie