Ciasto marchewkowe


ciasto_marchewkowe

Z moim zeszycie z przepisami, to ciasto ma dopisek „best ever”. Bo tak właśnie z przepisami na klasyczne wypieki jest, że zanim znajdziemy swoją ulubioną wersję, trzeba przeszukać wiele książek, gazet i stron internetowych, zanim znajdziemy ten jedyny.

ciasto_marchewkowe

A kiedy już go znajdziemy, zostanie on wielokrotnie modyfikowany, zmieniany i ulepszany pod nasze wyobrażenie tego idealnego wypieku. Dopiero w tej fazie przepis może u mnie trafić do zeszytu, gdzie nie grozi mu los zapomnienia czy zgubienia :)

Ta wersja ciasta marchewkowego jest bardzo wilgotna i nieprzesłodzona. Można dodać do niego ulubione bakalie – zależności od humoru lub zawartości spiżarni. Ostatnio lubię dodawać do ciasta marchewkowego suszoną żurawinę, choć uważam, że siekane orzechy włoskie to jednak najlepszy dodatek.

ciasto_marchewkowe

ciasto_marchewkowe

Przepis:
140 g tartej marchewski
100 g ciemnego cukru
180 ml oleju
3 jajka
180 g mąki
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
ulubione przyprawy (może być piernikowa lub np. sam cynamon)
garść bakalii

250 g serka śmietankowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy

Ciasto: w dużej misce ubij jajka z cukrem. Następnie zmiksuj z olejem i przyprawami. Wsyp do miski marchewkę i mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do kwadratowej foremki i piecz ok. 40 min w piecu nagrzanym do 160 stopni.
Krem: rozmiksuj serek na gładką masę, dodaj sok, cukier i skórkę. Wszystko razem zmiksuj. Nałóż na ostudzone ciasto.

Z tej porcji powinno wyjść 16 kawałków.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.