Ciasto kefirowe


ciasto_kefirowe

Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Nie ma chyba mnie skomplikowanego przepisu niż ten.

ciasto_kefiroweCiasto kefirowe nie robi wizualnie gigantycznego wrażenia – jest płaskie, blade i proste. Ale właśnie w tej prostocie jest siła. To, co pozornie wygląda na zakalec jest w rzeczywistości wilgotnym, gęstym ciastem. W smaku jest lekkie i kwaskowate. Idealne do zielonej herbaty :)

ciasto_kefirowe

ciasto_kefirowe

Przepis:

200 ml kefiru
25 ml oleju
125 g mąki
70 g cukru
1 jajko
pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
starta skórka  z cytryny

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj w misce na gładką masę. Przelej do kwadratowej foremki i piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto lekko urośnie, nie powinno się zrumienić.

Kategorie