Ciasto czekoladowo-bananowe


Jest to jedno z tych ciast, które są tak wilgotne i bogate w smaki, że nie możesz przestać o nich myśleć. I kiedy przychodzi ta chwila, że musisz, absolutnie musisz, zjeść coś pysznego i czekoladowego, to ciasto jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

ciasto czekoladowo-bananoweWyjątkowość tego przepisu polega na dodatku bananów. Jest coś takiego w połączeniu bananów i czekolady, że smaki idealnie się przenikają i zaciera się granica pomiędzy pierwszym i drugim.

ciasto czekoladowo-bananowePotrzebujesz więcej zachęty, żeby skusić się na to ciasto? Jest ono bananalnie banalnie proste! Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i upiec je.

ciasto bananowo-czekoladowe

 Przepis:
250 g mąki
150 g cukru
70 g kakao
po 1,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
2 banany
2 jajka
240 ml soku bananowego
120 ml mleka
120 ml oleju
łyżka esencji waniliowej

200 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady

Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 23×30 cm. W dużej misce zmieszaj suche składniki. W drugiej misce połącz za pomocą blendera mokre składniki tak, aby banany były zmiksowane na gładką masę. Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi i piecz ok 40 minut.
Ganache: W garnku zagotuj śmietanę, zestaw naczynie z ognia i wrzuć do niego pokruszoną na kawałki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego roztopienia czekolady. Chłodź aż do momentu kiedy ganache zacznie gęstnieć i będzie miał konsystencję nadającą się do rozsmarowania na cieście. Jeśli wolisz ganache z mlecznej czekolady, zredukuj ilość śmietany o połowę.

 




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.