Ciastko z płynną czekoladą


ciastko z płynną czekoladąMarzenie każdego szanującego się czekoladoholika to właśnie ciastko tego typu. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie i nawet niespecjalnie. Jednak kiedy je rozkroisz… ze środka wycieka przecudowna, płynna, czekoladowa, aromatyczna masa. Ten deser powinien usatysfakcjonować wszystkich tych, którym ślinka leci na myśl ciepłej, płynnej czekoladzie.

ciastko z płynną czekoladąZ wykonaniem tego ciastka jest trochę zabawy, bo o ile nie jest ono generalnie trudne, należy nastawić się na kilka prób zanim opanujemy jak wykonać je idealnie. Chodzi o czas pieczenia, który musi być idealny (a jak wiadomo każdy piekarnik ma swoje humory i grzać może inaczej).  Jeśli będziemy piec je choć chwilę za długo, zetnie się do końca i nie uzyskamy spektakularnego efektu wyciekającej czekoladowej lawy. Jeśli za krótko, całkowicie się rozsypie i będzie po prostu surowe. Moja rada jest więc taka, aby spróbować najpierw na jednym, aby wiedzieć jaki jest idealny czas pieczenia.

ciastko z płynną czekoladąPrzepis:

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
80 g cukru
30 g mąki

Przygotuj 6 ceramicznych miseczek: nasmaruj je tłuszczem. Roztop masło z czekoladą, a jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Delikatnie połącz jajka z czekoladą, następnie przesiej do nich mąkę i wymieszaj (również delikatnie). Rozdziel masę na 6 miseczek. Piecz ok 8-12 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni. Po upłynięciu tego czasu obkrój miseczkę dookoła ostrym nożem, odwróć ją do góry nogami nad talerzykiem i wyjmij z niej ciastko. Tę czynność należy wykonać dość szybko, bo im dłużej ciastko stoi w gorącym naczyniu, tym bardziej płynny środek się ścina. Jeść natychmiast! :)




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.