Blueberry pancakes


blueberry pancakes

Z jagodami lub z borówkami. Mrożonymi lub świeżymi. Na śniadanie lub na kolację. Nie ważne. Ważne, musisz koniecznie spróbować tych pysznych, puszystych pancakes!

blueberry_pancakes

 

blueberry_pancakes

blueberry_pancakes

Przepis:
260 g mąki
300 ml mleka
50 ml oleju
2 jajka
2 łyżki cukru
4 g suszonych drożdży
szczypta soli
250 g jagód/borówek

W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie lekko podgrzej mleko, aby było letnie. Do jajek dolej mleko z olejem, Dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw na jakieś 20 minut aby drożdże zadziałały.
Smaż pancakes na rozgrzanej patelni aż zaczną pojawiać się na nich pęcherzyki powietrza. Posyp każdy naleśnik garstką jagód. Wtedy przeżuć na druga stronę i smaż jeszcze momencik.