Beza z mango


mango_pavlovaBardzo lekki, świeży deser, który znika z  talerza w mgnieniu oka! Kiedy już robienie bezy nie będzie napawało Cię lękiem, poczujesz że może ona powstać łatwo kiedy tylko potrzebujesz szybko przygotować coś ekstra na deser.mango_pavlovaTaka beza komponuje się z wieloma owocami. Mango doskonale kontrastuje ze słodka, kruchą bezową pianką. Owoc mango ma bardzo specyficzny, egzotyczny smak. Jednak nie łatwo jest kupić dobre, dojrzałe owoce. Te najlepsze powinny być miękkie.mango_pavlova

Tak upieczona beza jest chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka i lekko ciągnąca. Najlepiej zjadać od razu po zrobieniu.

mango_pavlova

Przepis:

4 białka
240 g cukru
szczypta soli
250 g mascarpone
50 ml likieru limoncello
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
duże mango

Beza: zanim ubijesz pianę z białek upewnij się, że miska jest bardzo czysta, dla pewności możesz umyć ją pod gorącą wodą i przetrzeć np. octem. Białka zacznij ubijać na małych obrotach ze szczyptą soli. Zwiększaj obroty. Kiedy piana znacznie powiększy swoją objętość dodawaj po łyżeczce cukru. Ubita piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Pianę rozłóż na papierze do pieczenia w kształt zgodny z własną inwencją twórczą :). Bezę piecz 2-2,5 godziny.
Krem: mascarpone przełóż do dużej miski i rozmiksuj na gładką masę. Dodaj likier i cukier. Dalej miksując dolewaj śmietankę.
Wyłóż krem na bezę, następnie rozsyp na wierzchu mango pokrojone w małą kostkę. Deser najlepiej jest zjeść od razu po zrobieniu.

Kategorie