Sernik z wiśniami


Mmmmm… tyle powiem słowem wstępu.

sernik wiśniowy

Na temat serników powstają całe książki, w każdej rodzinie jest jakiś ulubiony przepis, i każdy próbował lub kiedyś spróbuje swoich sił w pieczeniu tego ulubionego przez Polaków ciasta. Mnie od dłuższego czasu chodził po głowie pomysł na sernik amerykański – wilgotny i lekko kwaskowaty. I tak oto powstał przepis na sernik z kwaśną śmietaną polany pysznym wiśniowym sosem.

sernik_nowojorski

Najważniejszym elementem, który odróżnia sernik nowojorski od naszego polskiego sernika jest rodzaj użytego sera. W rodzimej wersji używamy zazwyczaj twarogu, natomiast o smaku sernika amerykańskiego decyduje serek śmietankowy. Klasycznym przedstawicielem serków śmietankowych jest Philadephia, natomiast doskonale sprawdzą się również tańsze wersje tego produktu. Ważne, aby zawartość tłuszczu w serku wynosiła co najmniej 20%.

sernik_nowojorski

Przepis:

Kruchy spód (proponuję z połowy tego przepisu)

500 g serka śmietankowego
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
100 g cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 opakowania mrożonych wiśni
kieliszek wiśniówki
2 łyżki cukru (lub więcej)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wylep tortownicę* kruchym ciastem (zostaw kawałek surowego ciasta na później) i piecz ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto powinno być rumiane. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy wystygnie przylep do niego cieniusieńką warstwę surowego ciasto kruchego. To sprawi, że spód nie rozmięknie pod sernikiem (dziękujemy za ten trick Anno Olson).

Rozmiksuj serek na gładką masę. Dodaj do niego kolejno: 60 ml śmietany, cukier, mąkę, jajka i wanilię. Kiedy masa będzie gładka, przelej ją na kruchy spód i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. W międzyczasie pozostałe 150 ml śmietany zmieszaj z łyżką cukru. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z pieca i bardzo ostrożnie polej nim śmietanę, równomiernie rozsmarowując. Uważaj, bo sernik nie jest w tym momencie jeszcze ścięty, nieostrożność może spowodować, że cała śmietana „zatonie” w środku ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 15-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ciasto powinno być ścięte, jednak nie można dać mu zbytnio wyschnąć.

Mrożone wiśnie przełóż do małego garnka, dodaj cukier i wiśniówkę. Gotuj chwilę, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Odejmij łyżką małą miseczkę soku i dokładnie wymieszaj ze skrobią. Następnie połącz skrobię z wiśniami – zobaczysz jak szybko owoce nabiorą ładnej, zawiesistej konsystencji.

Pozwól sernikowi spokojnie ostygnąć, tak aby nie opadł. Następnie udekoruj go wystudzonymi wiśniami.

*Przepis robiłam w małej,18-centymetrowej foremce. Jeśli chcesz upiec większy znacznie sernik podwój składniki :)